Καθαρισμός

Η λιπαρότητα στο πρόσωπο οφείλεται στη δυσλειτουργεία των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και τη διαστολή του πόρου (καναλιού) μέσω του οποίου το περιεχόμενό τους (που λέγεται σμήγμα) διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Προκαλείται από υπερπαραγωγή σμήγματος που μπορεί έχει ως συνέπεια την απόφραξη αυτού του πόρου. Η κατάσταση επιδεινώνεται από ένα μικρόβιο που λέγεται προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, το οποίο μπορεί να προκαλεί την φλεγμονή. Οι αδένες αυτοί υπάρχουν κυρίως στο πρόσωπο, στην πλάτη και το στήθος, όπου και παρατηρείται η αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος. Ο καθαρισμός με Vacum αποτελεί μια εξαιρετική θεραπεία πρόληψης της λιπαρότητας αλλά και της φλεγμονώδους ακμής ιδιαίτερα με την ταυτόχρονη χρήση σμηγματορυθμιστικών peelings.

Φαγεσωρική ακμή

Παρουσιάζει αυξημένη λιπαρότητα, διασταλμένους πόρους, μη λεία όψη, με σπυράκια (κλειστοί φαγέσωρες) και μαύρα στίγματα (ανοικτοί φαγέσωρες).

Βλατιδοφλυκταινώδη ακμή

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση βλατίδων (στίγματα με έντονο κόκκινο χρώμα) ή φλυκταινών (κόκκινα σπυράκια που συνήθως συνοδεύονται από πύον).

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας τόσο συντομότερα θα βελτιωθεί η εικόνα του δέρματος.

Αιτίες

• Κληρονομικότητα, ορμονική δραστηριότητα, άγχος

• Συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος

• Βακτήρια στους πόρους

• Ερεθισμός του δέρματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή

• Η χρήση αναβολικών στεροειδών, φαρμάκων που περιέχουν αλογόνα, λίθιο ή ανδρογόνα ή έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου

Θεραπεία

Η ακμή είναι μια νόσος με χρόνια πορεία, που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και προσαρμογή της θεραπείας. Ανάλογα με την κλινική εικόνα, καθορίζεται η διαβάθμιση στη βαρύτητα της ακμής, και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Να σημειωθεί πως η έγκαιρη θεραπεία για την ακμή ενηλίκων είναι πολύ σημαντική, διότι προλαμβάνει το σχηματισμό ουλών.

Οι θεραπείες που ενδείκνυνται είναι

• Τοπική Φαρμακευτική αγωγή τοπικά

• Συστηματική φαρμακευτική αγωγή (χάπια)

• Σε συνδυασμό με θεραπείες στο Δερματολογικό ιατρείο (peelings, μικροδερμοαποξεση κλπ)

Μετάβαση στο περιεχόμενο