Κατηγορίες

Η ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται, κυρίως, στην εφηβική ηλικία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει να υπάρχει και στην ενήλικη ζωή (η ακμή ενηλίκων μπορεί για πρώτη φορά να παρουσιαστεί ακόμα και μέχρι ή και μετά τα 40). Είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και του πόρου (καναλιού) μέσω του οποίου το περιεχόμενό τους (που λέγεται σμήγμα) διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Προκαλείται από υπερπαραγωγή σμήγματος που έχει ως συνέπεια την απόφραξη αυτού του πόρου. Η κατάσταση επιδεινώνεται από ένα μικρόβιο που λέγεται προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, το οποίο προκαλεί την φλεγμονή. Οι αδένες αυτοί υπάρχουν κυρίως στο πρόσωπο, στην πλάτη και το στήθος, όπου και παρατηρείται η αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος.

Φαγεσωρική ακμή

Παρουσιάζει αυξημένη λιπαρότητα, διασταλμένους πόρους, μη λεία όψη, με σπυράκια (κλειστοί φαγέσωρες) και μαύρα στίγματα (ανοικτοί φαγέσωρες).

Βλατιδοοζώδη ακμή

Xαρακτηρίζεται από το συνδυασμό περισσότερων βλατίδων και οζιδίων (σπυράκια κάτω από το δέρμα με όγκο, τα οποία συνήθως προκαλούν πόνο).

Βλατιδοφλυκταινώδη ακμή

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση βλατίδων (στίγματα με έντονο κόκκινο χρώμα) ή φλυκταινών (κόκκινα σπυράκια που συνήθως συνοδεύονται από πύον).

Κυστική ακμή

Xαρακτηρίζεται από βαθύτερες βλάβες (κύστεις).

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας τόσο συντομότερα θα βελτιωθεί η εικόνα του δέρματος.

Αιτίες

• Κληρονομικότητα, ορμονική δραστηριότητα, άγχος

• Συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος

• Βακτήρια στους πόρους

• Ερεθισμός του δέρματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή

• Η χρήση αναβολικών στεροειδών, φαρμάκων που περιέχουν αλογόνα, λίθιο ή ανδρογόνα ή έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου

Θεραπεία

Η ακμή είναι μια νόσος με χρόνια πορεία, που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και προσαρμογή της θεραπείας. Ανάλογα με την κλινική εικόνα, καθορίζεται η διαβάθμιση στη βαρύτητα της ακμής, και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Να σημειωθεί πως η έγκαιρη θεραπεία για την ακμή ενηλίκων είναι πολύ σημαντική, διότι προλαμβάνει το σχηματισμό ουλών.

Οι θεραπείες που ενδείκνυνται είναι

• Τοπική Φαρμακευτική αγωγή τοπικά

• Συστηματική φαρμακευτική αγωγή (χάπια)

• Σε συνδυασμό με θεραπείες στο Δερματολογικό ιατρείο (peelings, μικροδερμοαποξεση κλπ)

Οδηγίες

• Θα πρέπει να αποφεύγεται η πίεση των βλαβών διότι με αυτό το τρόπο τα βακτήρια μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στο δέρμα.

• Η ιδανική προσέγγιση για υγιεινή στην ακμή θα πρέπει να περιλαμβάνει: πλύσιμο του προσώπου πρωί και βράδυ με ήπιο καθαριστικό, απαλό στέγνωμα με καθαρή και στεγνή ατομική πετσέτα και εφαρμογή της θεραπείας που έχει συστηθεί από τον Δερματολόγο.

• Το καλοκαίρι, θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς αντιηλιακή κρέμα (ειδική για πρόσωπα με ακμή) για αποφυγή των δυσχρωμιών που προκαλεί ο ήλιος στις πρόσφατες βλάβες ακμής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο