Βαλανοποσθίτιδα από Candida

Τα κονδυλώματα είναι κλινικός όρος που αναφέρεται σε διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα, ή στους βλεννογόνους, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Κατηγορίες

Από τους 189 αναγνωρισμένους υποτύπους του ιού των θηλωμάτων (PV), οι 40 περίπου είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, ενώ ορισμένοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα.

Tα κονδυλώματα είναι οι λοιμώξεις των βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδοίου αποτελούν αφροδίσια νοσήματα και λέγονται Κονδυλώματα (Condylomas).

Τα οξυτενή κονδυλώματα (στελέχη 6 και 11 του ιού) είναι καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν προκαλούν καρκίνο, σε αντίθεση με τα επίπεδα (στελέχη 16 , 18 , 31, 33, 45 του ιού) που θεωρούνται υποκλινικές αλλοιώσεις του γεννητικού συστήματος και του πρωκτού και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Μόνο τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ορατά με γυμνό μάτι, τα επίπεδα κονδυλώματα μπορούν να εντοπιστούν μόνο με ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς, ισχυρό φως και δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα και  διαγνωστικές εξετάσεις.