Βαλανοποσθίτιδα από Candida

Η βαλανοποσθίτιδα από το μύκητα Candida Albicans παρουσιάζεται ως ένα ερυθρό (από ρόζ εώς κόκκινο) ενάνθημα στη βάλανο του πέους.

Το ενάνθημα μπορεί να αποτελείται από κηλίδες ή να είναι ομοιόμορφο με πιο έντονες κηλίδες ενδιάμεσα της βλάβης. Επίσης μπορεί να παρατηρείται απολέπιση.

Πολλές φορές συνυπάρχει οίδημα ( πρήξιμο) και πόνος.  Κάποιες φορές  δυσκολεύει λόγω του οιδήματος και του πόνου η ανάκλιση του πέους ( φίμωση) η οποία όμως επανέρχεται με τη θεραπεία. Η κλινική εικόνα δεν είναι πάντα τόσο θορυβώδης.

 

Παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη βαλανοποσθίτιδας είναι η υγρασία, ειδικά σε μη περιτμημένους άνδρες, όχι τόσο από τα ούρα ή τον ιδρώτα αλλά  από το λάθος πλύσιμο και στέγνωμα μετά το πλύσιμο. Επίσης συνίσταται  πλύσιμο και στέγνωμα μέσα στην επόμενη μισή ώρα μετά την πράξη αφού η κάντιντα αποτελεί φυσιολογικό μικροβίωμα των τοιχωμάτων του κόλπου αν και κάποιες φορές οι μικροτραυματισμοί κατά την πράξη και το

αυξημένο φορτίο από τυχόν μυκητίαση του συντρόφου παίζουν καταλυτικό ρόλο.

 

Η θεραπεία εκλογής είναι τα τοπικά στεροειδή  σε συνδυασμό αντιμυκητιασικά  και αναπλαστικό-κρέμα φραγμού, καθαριστικό χωρίς σάπωνες & αλλαγές στην υγιεινή του ασθενούς αν χρειάζονται.

Σημειώνουμε ότι στις υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες  ή αυτές με  θορυβώδη κλινική εικόνα μπορεί να χορηγηθεί αντιμυκητιασική αγωγή από του στόματος.

Τέλος δε χρειάζεται αγωγή από του στόματος αν δεν έχετε κλινικά συμπτώματα σε περίπτωση που πάσχει η σύντροφος μόνο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο