Η Αλωπεκία ή αλλιώς τριχόπτωση είναι η απώλεια των τριχών τόσο της κεφαλής όσο και άλλων σημείων του σώματος (φρύδια, βλεφαρίδες, γέννειο, κορμός, άκρα). Μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη, ολική ή τμηματική. Τα αίτια εμφάνισης της εξαρτώνται από το είδος Αλωπεκίας και είναι: Γενετικοί Παράγοντες – Κληρονομικότητα, Ορμονικές διαταραχές, Αυτοάνοσα νοσήματα, Λοιμώξεις, Αναιμία, Στρες και άγχος.
Ανάλογα με την κλινική εικόνα τα είδη Αλωπεκίας κατηγοριοποιούνται:
Αποκαλείται κοινώς «φαλάκρα». Έχει κληρονομική προδιάθεση και αφορά άνδρες και γυναίκες. Η ανδρογενετική αλωπεκία παρουσιάζεται στις γυναίκες πριν από τα 40 τους χρόνια και οι περισσότερες την εκδηλώνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά με έμφαση στη κορυφή του κεφαλιού. Από την πλευρά τους, οι άνδρες παρουσιάζουν τριχόπτωση από τα 20 τους χρόνια και χάνουν μαλλιά σταδιακά από το μέτωπο, τους κροτάφους και την κορυφή του κεφαλιού.
Συχνά αναφέρεται ως «τοπική φαλάκρα». Είναι η ξαφνική απώλεια τριχών κατά τόπους στο κεφάλι ή στο υπόλοιπο σώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια τριχών που ονομάζεται ολική αλωπεκία όπου το άτομο χάνει ακόμα και τα φρύδια και βλέφαρά του. Έχει κληρονομική προδιάθεση και απασχολεί κυρίως άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.
Είναι η παροδική λέπτυνση και ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας. Προσβάλλει το τριχωτό της κεφαλής. Οφείλεται σε παράγοντες που δημιουργούν έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες, όπως η έλλειψη σιδήρου, ενδοκρινολογικές διαταραχές, οι διατροφικές διαταραχές, μια εγκυμοσύνη ή να σχετίζεται με τη λήψη φαρμάκων, όπως είναι τα χάπια αντισύλληψης ή του θυροειδή αλλά και χημειοθεραπείες-ακτινοβολίες. Η αραίωση είναι συνήθως παροδική και προσβάλλει άνδρες και γυναίκες.
Πρόκειται για μόνιμη απώλεια τρίχας εξαιτίας κάποιας πάθησης που οδήγησε στη καταστροφή του θύλακα της τρίχας και στη δημιουργία ουλής. Μερικά από τα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν Ουλωτική Αλωπεκία είναι μερικές μορφές ερυθηματώδους λύκου, ομαλός λειχήνας, ιχθύαση, σαρκοείδωση ενώ παράλληλα η κυτταρίτιδα, η θυλακίτιδα, η ακμή και οι δερματοφυτίες. Σε αυτή τη περίπτωση είναι πρωτοπαθής με εσωτερικά δηλαδή αίτια. Ενδέχεται να είναι και δευτεροπαθής με εξωτερικά αίτια, να οφείλεται δηλαδή σε κάποιο τραυματισμό.
Η αντιμετώπιση της Αλωπεκίας εξαρτάται από το είδος της. Η διάγνωση γίνεται κατά αρχην κλινικά και μπορεί να χρειαστούν να γίνουν και εργαστηριακές εξετάσεις (αίματος) αλλά και τριχοριζόγραμμα, τριχοσκόπιση και κάποιες φορές και βιοψία δέρματος. Ανάλογα με τον τύπο της αλωπεκίας χορηγούνται φάρμακα, τοπικά διαλύματα, βιταμίνες και εφαρμόζονται θεραπείες (ενδοβλαβικές εγχύσεις, μεσοθεραπεία κλπ) .
Η αποκατάσταση της αραίωσης ανάλογα την περίπτωση αντιμετωπίζεται και με μεταμόσχευση τριχών.
Είναι σημαντικό παράλληλα με τη θεραπεία να ελέγχεται και το ψυχολογικό κομμάτι.