Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα (αλλιώς ατοπικό ή βρεφικό έκζεμα) είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις.

Σύνοψη

Η ατοπική δερματίτιδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα εμφάνιση και εξέλιξη των υπόλοιπων αλλεργικών νοσημάτων. Αυτό συμβαίνει λόγω της «ατοπικής πορείας» ή «ατοπικού μαραθωνίου» (atopic march). Με τον όρο «ατοπική πορεία» εννοούμε την σειρά εμφάνισης των αλλεργικών παθήσεων από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία και την ενήλικη ζωή: η αρχή γίνεται συνήθως με την ατοπική δερματίτιδα, που ακολουθείται συχνά από κάποια τροφική αλλεργία (σε γάλα, αβγό, σιτηρά, ψάρι, ξηρούς καρπούς κ.α.), ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

 

Πρωτοεμφανίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής με έντονη ξηρότητα του δέρματος, είτε κατά τόπους, είτε συχνότερα σε όλο το σώμα και χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες, όπως κόκκινο, ερεθισμένο, ελαφρά πρησμένο και πολύ ξηρό δέρμα, το οποίο μπορεί να παρουσιάζει μικρές πληγές και οροροή (δηλαδή να “τρέχει” υγρό).

Η χρόνια ατοπική δερματίτιδα είναι ένας συνδυασμός αλληλεπιδράσεων παραγόντων 

Αιτίες

• H διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος

• Ανοσολογικοί παράγοντες

• Περιβαλλοντικοί παράγοντες

• Γενετική προδιάθεση

Οδηγίες

Συνιστάται η αποφυγή ουσιών που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα (σαπούνια, χημικά κ.ά) ενώ πρέπει να δοθεί προσοχή σε τροφές όπως γάλα, αυγό, σιτηρά, ξηροί καρποί, σόγια και ψάρια, καθώς μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα.

Θεραπεία

Η περιποίηση του δέρματος με ενυδατική φροντίδα αποτελεί τον κεντρικό άξονα της αντιμετώπισης. Τα κορτιζονούχα σκευάσματα αποτελούν θεραπευτική παρέμβαση μικρής χρονικής διάρκειας όταν από μόνη της η ενυδάτωση δεν είναι αρκετή προστασία για τον επιδερμιδικό φραγμό.
Όταν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση χορηγείται αλοιφή κορτιζόνης. Για την πρόληψη των εξάρσεων, υπάρχουν ειδικά φάρμακα που ονομάζονται τοπικοί αναστολείς της καλσινευρίνης, ενώ γίνεται χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων για την καταστολή της έντονης φαγούρας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο