Οι πανάδες εμφανίζονται στα χέρια, στο πρόσωπο, (μέτωπο, μάγουλα, χείλη, πηγούνι) και στο ανώτερο τμήμα του θώρακα και προέρχονται από την υπερπαραγωγή και εναπόθεση μιας χρωστικής, της μελανίνης, που υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα όλων των ανθρώπων στην επιδερμίδα. Δεν έχουν αυξημένο αριθμό κυττάρων που παράγουν μελανίνη, αλλά έχουν κύτταρα που υπερπαράγουν κόκκους μελανίνης αλλάζοντας τον χρωματισμό του δέρματος.
Υπάρχουν πανάδες που είναι επίπεδες με ανοιχτό καφέ, κίτρινο, γκρι ή κόκκινο χρώμα οι οποίες σβήνουν με τη μείωση της έκθεσης στον ήλιο. Αυτές οι πανάδες είναι πιο συχνές σε άτομα με ανοιχτές χροιές επιδερμίδας, αν και εμφανίζονται και σε επιδερμίδες διαφόρων αποχρώσεων. Είναι συνήθως πιο σκούρες το καλοκαίρι. Η εμφάνιση τους σε άνδρες είναι σχετικά σπάνια.
Οι εφηλίδες είναι επίσης δυσχρωμίες σε ανοιχτόχρωμα δέρματα οι οποίες μπορεί να είναι χρώμα ανοιχτό καφέ ή καφέ ή μαύρες και οι οποίες συνήθως σβήνουν το χειμώνα.
Η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή και την επιβάρυνση τους. Κατά κύριο λόγο η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο κατά των πανάδων. Σε καταστάσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η έκθεση στον ήλιο, θα πρέπει να ακολουθηθεί η εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη SPF.
Κατόπιν ιατρικής εξέτασης από τον Δερματολόγο και την αξιολόγηση του τύπου και του βάθους της βλάβης, προτείνεται η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Υπάρχουν πολλές τοπικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του μελάσματος. Σε πρώτο στάδιο, αντιμετωπίζεται τοπικά εστιάζοντας στις πηγές σύνθεσης της μελανίνης (αποχρωματιστικές ουσίες), προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία με ισχυρά αντιηλιακά προϊόντα και αλοιφές κάλυψης για αισθητικούς λόγους.
Αν οι πανάδες έχουν περισσότερο βάθος, επιλέγονται χημικά peeling ή και η χρήση laser, που εφαρμόζονται από τον εξειδικευμένο δερματολόγο στις υπερμελαγχρώσεις για αποφυγή εμφάνισης επιπλοκών. Στις περιπτώσεις μελάσματος, η επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και χρήζει μεγάλης προσοχής στην επιλογή της θεραπείας για αποφυγή επιδείνωσης του προβλήματος.