Anti aging

Laser therapies for wrinkles, skin damage, scars, acne and stretchmarks.

Γήρανση Δέρματος

Η ανανέωση των κυττάρων του δέρματος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές βιολογικές διεργασίες. Η ανανέωση αυτή γίνεται στην επιδερμίδα λόγω πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των κερατινοκυττάρων και στο κυρίως δέρμα στο χόριο, γίνεται η σύνθεση των πρωτεϊνών κολλαγόνου και ελαστίνης που κάνουν το δέρμα πιο σφριγηλό και ελαστικό.

Με το χρόνο η επιδερμίδα δε διατηρεί την υγρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενώ στο κυρίως δέρμα εκφυλίζεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Μαζί με αυτά μειώνεται το υαλουρονικό οξύ που είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του δέρματος, καθώς επίσης και το φυσικό λίπος.

 

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης του δέρματος είναι οι ρυτίδες, οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (κυρίως η ανάπτυξη κηλίδων πιο σκούρων ή πιο ανοικτών στο δέρμα), η κιτρινωπή χροιά με το πέρασμα του χρόνου, η απώλεια της υγρασίας και της ελαστικότητας του δέρματος, η απώλεια όγκου, οι ευρυαγγείες, η χαλάρωση κ.ά.

Αιτίες

Η γήρανση του δέρματος διακρίνεται σε ενδογενή και εξωγενή.

Η ενδογενής γήρανση οφείλεται στην πάροδο του χρόνου και σχετίζεται με τον τύπο του δέρματος και την κληρονομικότητα.

 

Η εξωγενής γήρανση εξαρτάται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους υποβάλλεται ο κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο σοβαρότερος εξωγενής παράγοντας πρόωρης γήρανσης του δέρματος είναι η έκθεση στον ήλιο. Άλλοι παράγοντες είναι οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις ή γκριμάτσες του προσώπου, το κάπνισμα, η βαρύτητα και οι θέσεις που λαμβάνει ο κάθε ο άνθρωπος όταν κοιμάται.

Τι προσέχουμε

Η ενδογενής γήρανση είναι μία φυσική διαδικασία του ανθρώπινου οργανισμού, σε αντίθεση με την εξωγενή για την οποία μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης όπως:

 

• Προστασία από τον ήλιο και συχνή εφαρμογή αντιηλιακού.
• Αποφυγή μαυρίσματος με λάμπες
• Ενυδάτωση του οργανισμού και του δέρματος
• Σωστός ύπνος
• Αποφυγή του καπνίσματος
• Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και χωρίς περιττό αλάτι
• Μείωση του στρες και του άγχους

Θεραπεία

Οι αντιγηραντικές θεραπείες ταξινομούνται σε προληπτικές και θεραπευτικές.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οι κάτωθι θεραπείες:

• Καθαρισμός του δέρματος
• Peeling (φυτικά χημικά ή απολέπιση με μικροκρυστάλλους)
• Θεραπείες ενυδάτωσης
• Θεραπείες ανάπλασης θρέψης
• Αντηλιακή προστασία
• Ενεργοποίηση του κολλαγόνου με χρήση laser, I P L η RF μηχανημάτων.

Θεραπείες που δρουν παρεμβατικά για να αντιμετωπίσουν ή να διορθώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων είναι οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, η μεσοθεραπεία (υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες – πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια κλπ.), τα ενέσιμα εμφυτεύματα (υαλουρονικό οξύ, υδροξυαπατίτης, αυτόλογο λίπος κ.ά.) και τα πιο επεμβατικά Laser (co2, erbium yag, fractional).

Fractional Laser

Τα Fraxional CO2 lasers χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία ρυτίδων, μελαγχρωματικών βλαβών από τον ήλιο, ουλών ακμής και ραγάδων. Μέσω της θέρμανσης του χορίου, οι ινοβλάστες διεγείρονται για να σχηματίσουν νέο κολλαγόνο και ελαστίνη αυξάνοντας το πάχος του δέρματος. Έτσι, διακρίνεται ένα ιδιαίτερα ευεργετικό αποτέλεσμα στο δέρμα με σφριγηλότητα  και λάμψη που πολλοί περιγράφουν ως αλαβάστρινο!

Γιώργος Τύρος - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - Νέα Σμύρνη - laser treatments

H κλασματική φωτοθερμόλυση λέιζερ (Fraxional CO2 Lasers) λειτουργεί με εναπόθεση μικροσκοπικών εντοπίσεων φωτός λέιζερ σε ένα μέρος του δέρματος (δεκάδες ή εκατοντάδες) ανά τετραγωνικό εκατοστό, αφήνοντας υγιές το δέρμα μεταξύ τους. Έτσι, επιτυγχάνεται ταχύτερη επούλωση και ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι των ουλών και των υπερμελαγχρώσεων και γενικότερα έχουν ένα καλύτερο προφίλ ασφάλειας από άλλα παρόμοια lasers.

 

Να σημειώσουμε εδώ, καθώς η πράξη αυτή γίνεται από Οκτώβριο μέχρι Μάιο, συστήνεται ηλιοπροστασία και συνεχής ενυδάτωση. Συνήθως, υπάρχει ερυθρότητα η οποία υποχωρεί μέσα σε 2 – 4 ημέρες και οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιούν make-up εάν το επιθυμούν.

Skip to content